ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT (EPC)

Wat is een energieprestatiecertificaat?

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is in België een verplicht document dat aangeeft hoe goed de woning scoort op vlak van energiezuinigheid.

In Vlaanderen is het vereist bij verhuur of verkoop van een woning of appartement.

Het certificaat wordt opgemaakt door een erkend en gecertifieerd energiedeskundige zodat de kandidaat koper of huurder een idee krijgt van het energieverbruik en blijft 10 jaar geldig.

Daarnaast bevat een EPC een aantal vrijblijvende adviezen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Voor een EPC van label E of F is het vanaf 1 januarie 2023 echter wel verplicht om binnen 5 jaar na aankoop grondige energetische renovaties te doen tot minimum EPC label D.

 

epc

Hoe verloopt de opmaak van een EPC?

Een erkende energiedeskundige bij u ter plaatse om de woning inspecteren. Op basis van de bevindingen zal de energiescore berekend worden.

Bij het berekenen van de EPC-waarde van een woning moet men rekening houden met verschillende factoren:

1. Materialen, type en leeftijd van de woning: De bouwmaterialen van een gebouw spelen natuurlijk een belangrijke rol voor de energieprestaties. Bij open bebouwingen kan er sneller energie verloren gaan dan bijvoorbeeld bij rijhuizen.

2. Het beschermde volume van de woning: het volume dat verwarmd wordt.

3. Het type verwarmingsinstallatie. Oude verwarmingsketels halen een lager rendement. Met het oog op een goede EPC score laat je deze dus beter vervangen.

4. Energiebesparende maatregelen: isolatie, de methode voor het verwarmen van het sanitair water (traditionele boiler, zonneboiler, warmtepomp,…), beglazing, het installeren van zonnepanelen, …

 

Waarom een EPC?

Het EPC legt op zich geen eisen op aan het gebouw, maar informeert de potentiële kopers of huurders over de energetische kwaliteit van het gebouw door aan het gebouw een energetische score (kengetal) toe te kennen. Deze score wordt berekend op basis van de eigenschappen van het gebouw zoals de gebruikte materialen en isolatiewaarden van muren en dak, ramen en deuren, en de installaties voor verwarming en warm water.

Het kengetal wordt uitgedrukt in kWh/m² en drukt uit wat het berekende jaarverbruik is ten opzichte van de bruikbare vloeroppervlakte van de woning. Bij de berekening wordt geen rekening gehouden met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling van de (vorige) bewoners. Dit kengetal zal dus vaak niet overeenstemmen met de gegevens die u bijvoorbeeld op uw elektriciteitsfactuur vindt.

Voor een EPC van label E of F is het vanaf 1 januari 2023 echter wel verplicht om binnen 5 jaar na aankoop grondige energetische renovaties te doen tot minimum EPC label D.

 

Wanneer is een EPC nodig?

Het EPC bij verkoop en verhuur van bestaande woongebouwen is verplicht bij:

– de verkoop en verhuur in volle eigendom van elke wooneenheid (per woning, per appartement, per studio, …)
– het residentiële gedeelte van woningen waar ook een niet-residentiële functie, zoals een kantoor, winkel, dokterspraktijk, … is gehuisvest
– studentenhomes
– serviceflats
– erpacht
– opstalrecht
– een huurovereenkomst vanaf 2 maanden of als de vakantiewoning hoofdverblijfplaats is van de huurder

Een EPC is niet verplicht bij:

– schenking
– verkoop van enkel vruchtgebruik
– gerechtelijke onteigening
– verhuur van een assistentiewoning (serviceflat) met een dagprijs en zonder huurovereenkomst of verhuur van een noodwoning met een dagprijs en zonder huurovereenkomst
– verkoop van een onbewoonbaar verklaarde wooneenheid
– verkoop of verhuur van woonboten
– verkoop van een deel van de eigendom (bijv. door één van de partners bij een echtscheiding).
– verhuur van een vakantiewoning met een huurovereenkomst voor minder dan 2 maanden. Op energiesparen.be zijn alle toepassingsgebieden terug te vinden((opent in nieuw venster)).

 

Wilt u een epc attest voor uw woning? Neem contact op
Voor professionele samenwerkingen, kunt u hier terecht.