FAQ

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat als ik meerdere diensten afneem bij ACCURIX?

We maken pakketprijzen op maat bij afname van meerdere diensten. Contacteer ons voor een offerte op maat.

In welke regio is ACCURIX actief?

ACCURIX is gevestigd in Hasselt (BE) maar is werkzaam in heel Vlaanderen.

Asbestattesten

Wanneer heb ik een asbestattest nodig?

Vanaf 23 november 2022 is het verplicht een asbestattest voor te leggen bij het ondertekenen van het compromis voor alle woningen gebouwd voor 2001.

Voor alle details en uitzonderingen kan je op de website van OVAM verdere toelichting vinden.

 

Ik ben eigenaar van een appartement, wat met gemene delen?

Dan heb je voorlopig nog geluk! Gemene delen zijn verplicht vanaf 1 mei 2025.

Is er bij verhuur ook een asbestattest nodig?

Momenteel is dit nog geen verplichting. Als verhuurder van een pand dat gebouwd is voor 2001 moet u pas in 2032 beschikken over een asbestattest. Beschikt u al sneller over een asbestattest? Dan moet u van zodra u beschikt over een asbestattest een kopie van het attest overhandigen aan uw (nieuwe) huurder.

Welke oppervlakte moet ik doorgeven?

Voor een goede prijsberekening is het belangrijk om de volledige vloeroppervlakte van uw woning door te geven. Dus ook die van de zolder en kelder (uitgezonderd kruipkelder). Denk daarnaast ook aan aanbouwen en bijgebouwen zoals het tuinhuis, de overkapping of garage.

Hoe verloopt een asbestinventarisatie bij mij thuis?
  • Op voorhand wordt alle technische informatie verzameld over de plannen, de opbouw en de historiek van het gebouw.
  • Een asbestdeskundige komt ter plaatse voor een visuele inspectie en beoordeling, staalname en het raadplegen van bewijsdocumenten.
Hoe worden de stalen afgenomen?

Alles start met een visuele inspectie van de woning. In sommige gevallen is het niet nodig om een volledige asbestanalyse uit te voeren. Een expert kan vaak met het blote oog zien of het materiaal asbesthoudend is of niet.

Bij asbestverdachte materialen zal een staal worden afgenomen. Denk hierbij aan pleisterwerken, plafonds, vinylvloeren,…

De afname van het staal kan op 2 verschillende manieren gebeuren:

  • Via mengmonster: een staal zal afgenomen worden door een klein stukje van het materiaal te verwijderen (±2cm) op verschillende plaatsen. Deze materialen worden gemengd en als 1 staal ingediend. Dit gebeurd vaak bij materialen zoals pleisterwerken van muren en plafond.
  • Via kleefmonsters: een staal zal afgenomen worden door middel van een groot stuk plakband. Dit gebeurd vaak bij de harde materialen zoals bijvoorbeeld leidingisolatie, golfplaten of leien.

ACCURIX staat voor het ontzorgen van de klant. Waar mogelijk zorgen we dan ook dat de staalafname op een niet visueel zichtbare plaats zal worden afgenomen en dichten we eventuele gaten voor u af. Zo heeft u zo min mogelijk overlast en laten we uw woning netjes achter.

Hoe laten jullie de woning achter na staalafname?

Standaard worden de gaten niet gedicht. Maar ACCURIX staat voor het ontzorgen van de klant. Waar mogelijk zorgen we dan ook dat de staalafname op een niet visueel zichtbare plaats zal worden afgenomen en dichten we eventuele gaten voor u af. Zo heeft u zo min mogelijk overlast en laten we uw woning netjes achter.

Is het altijd nodig om stalen af te nemen?

Dit is erg moeilijk op voorhand in te schatten. Staalafnames zijn niet altijd noodzakelijk. Veel hangt af van de staat van de woning en eventuele gebeurde renovaties. Renovaties dienen altijd bewezen te worden door bijvoorbeeld facturen. Meestal moet u toch rekening houden met 2-3 staalafnames.

Kan ik staalafnames weigeren?

Natuurlijk. U heeft zeker deze keuze. Weet echter wel dat men er bijgevolg vanuit gaat dat het desbetreffende staal asbest bevat voor de gehele woning. Dit kan een impact hebben op het resultaat van het attest.

Wanneer ontvang ik mijn asbestattest?

ACCURIX bezorgt uw asbestattest uiterlijk 2 weken na inspectie, al streven we er naar dit nog sneller op te nemen.

Hoe lang is mijn attest geldig?

Gelukkig 10 jaar! Al kan dit gereduceerd worden naar 5 jaar indien het attest een hoog risico van asbestmaterialen aangeeft.

Wat als mijn attest toont dat ik asbest in de woning heb?

Je zal in tijdens de inspectie en in het verslag exact horen welke materialen asbest bevatten en hoe je als eigenaar het gebouw asbestveilig kan maken. Voorlopig is het nog geen verplichting het asbest onmiddellijk te verwijderen.

EPC Attesten

Wat is een EPC?

Een EPC of Energieprestatiecertificaat is in België een verpicht document dat mogelijke kopers of huurders informeert over de energiezuinigheid van een woning.

Wanneer heb ik een EPC nodig?

Wilt u een woning, appartement, studio, … te koop of te huur stellen? Dan moet u een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben.

Voor alle details en uitzonderingen kan je bij ACCURIX of op de website van de Vlaamse overheid verdere toelichting vinden.

 

 

Hoe lang is mijn EPC geldig?

Een Energieprestatiecertificaat blijft 10 jaar geldig.

Hoe verloopt een EPC keuring?

Een energiedeskundige komt ter plaatse en doet de nodige vaststellingen. Hij kijkt naar de isolatiematerialen, de ramen, de installaties voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie …

De energiedeskundige maakt ook gebruik van bewijsstukken. Dat zijn documenten van de eigenaar die de aanwezigheid van isolatie, materialen of toestellen aantonen.

Het onderzoek ter plaatse neemt ongeveer 1 à 2 uur in beslag, afhankelijk van de grootte van de woning.

Bij het berekenen van de EPC-waarde van een woning moet men rekening houden met verschillende factoren:

  1. Materialen, type en leeftijd van de woning: De bouwmaterialen van een gebouw spelen natuurlijk een belangrijke rol voor de energieprestaties. Bij open bebouwingen kan er sneller energie verloren gaan dan bijvoorbeeld bij rijhuizen.
  2. Het beschermde volume van de woning: het volume dat verwarmd wordt.
  3. Het type verwarmingsinstallatie. Oude verwarmingsketels halen een lager rendement. Met het oog op een goede EPC score laat je deze dus beter vervangen.

 

  1. Energiebesparende maatregelen: isolatie, de methode voor het verwarmen van het sanitair water (traditionele boiler, zonneboiler, warmtepomp,…), beglazing, het installeren van zonnepanelen, …
Welke documenten moet ik verzamelen voor het plaatsbezoek?

Om de energiekeuring zo vlot en correct mogelijk te laten verlopen is het aangeraden volgende documenten te verzamelen indien beschikbaar:

  • vroeger EPC certificaat
  • EPB aangifte in geval van nieuwbouw
  • grondplanne en gevelplannen van de as-built situatie
  • lastenboeken, werfverslagen en vorderingsstaten
  • postinterventiedossier en foto’s
  • facturen van bouwmaterialen – verwarmingsinstallaties – ventilatiesystemen
  • facturen van geregistreerde aannemers (geen offertes)
  • technische documentatie van de verwarmingsinstallatie (ruiteverwarming en sanitair warm water)

Zorg er ook voor dat alle ruimtes toegankelijk zijn. Hoe meer info u de EPC-deskundige kan verschaffen, hoe realistischer de energiescore zal zijn op het energieprestatiecertificaat.

Waardebepalingen

Wanneer heb ik een waardebepaling nodig?

Je vastgoed laten schatten door een onafhankelijke schatter heeft enkele voordelen:

  • Je krijgt een realistisch beeld van de waarde van je woning. Zo loop je niet het risico om je pand te hoog of te laag in de markt te zetten.
  • Je krijgt onafhankelijk advies zonder meer.
  • Je kan er terecht voor schattingen in kader van hypothecaire leningen.
Waarom een schatting via ACCURIX en niet mijn makelaar?

Je vastgoed laten schatten door een onafhankelijke schatter heeft enkele voordelen. Zo krijg je eerlijk en objectief advies omtrent de waarde van het vastgoed. Dit zonder motivatie om een contract binnen te halen. Daarnaast kan het ook een belangrijk criterium zijn bij het zoeken van een nieuwe hypothecaire lening.

ACCURIX is daarnaast ook erkend VLABEL schatter-expert. Niet elke makelaar is gemachtigd dit soort waardebepalingen uit te voeren.

Wat is een VLABEL schatting?

Een erkende VLABEL waardebepaling geeft zekerheid dat een correcte waarde van een onroerend goed zal doorgegeven worden aan de Vlaamse Belastingdienst.

Een waardebepaling biedt de zekerheid dat u een correcte en onafhankelijke schatting aan de Vlaamse Belastingdienst doorgeeft, die de geschatte waarde zal aanvaarden.

Hierdoor zullen er na eventuele verkoop geen extra successierechten moeten betaald worden indien de woning toch aan een hoger bedrag verkocht zou worden.

Waardebepalingen door een beëdigd schatter zijn tevens cruciaal wanneer een rapport aan de bank of de notaris moet voorgelegd worden..

Kan elke schatter een VLABEL schatting uitvoeren?

Nee, dit mogen enkel VLABEL erkend schatter-experts. Een deskundig schattingsverslag moet daarnaast ook uit een aantal wettelijk voorziene elementen bestaan. De Vlaamse Belastingdienst oefent toezicht en controle uit op de naleving van de kwaliteitsvereisten.

De erkenning van een schatter-expert door de Vlaamse Belastingdienst houdt in dat burgers er op moeten kunnen vertrouwen dat de schatter-expert kwaliteitsvolle en correcte schattingen kan afleveren zodat de burger rechtszekerheid verkrijgt in het kader van zijn aangifte van nalatenschap.

Kan ik bij ACCURIX ook terecht voor een gewone waardebepaling van mijn vastgoed?

Jazeker! Via onze website kunt u een offerte aanvragen voor de waardebepaling van uw vastgoed. We helpen u graag verder.

 

Plaatsbeschrijvingen

Wat is een plaatsbeschrijving?

De plaatsbeschrijving is een schriftelijke vaststelling van de feitelijke situatie van een vastgoed. De plaatsbeschrijving bewijst in welke staat de woning aan het begin van de huur of bij aanvang van bouwwerken is.

Wanneer en waarom is een plaatsbeschrijving nodig?

Een plaatsomschrijving is nodig bij:

Een goede plaatsbeschrijving kan conflicten voorkomen. Voor de verhuurder is de plaatsbeschrijving cruciaal om bij het einde van de huur eventuele huurschade te kunnen aantonen en hiervoor een vergoeding te bekomen. De huurregels gaan er immers van uit dat er zonder plaatsbeschrijving ook geen huurschade bestaat, tenzij de verhuurder die alsnog kan bewijzen. Voor de huurder is de plaatsbeschrijving belangrijk om aan te tonen welke schade er al was bij het begin van de huur (die hij dus niet zelf moet vergoeden). Bij bouwwerken is dit natuurlijk hetzelfde verhaal.

 

Moet de plaatsbeschrijving geregistreerd worden?

Ja, de plaatsbeschrijving wordt bij de huurovereenkomst gevoegd en dient ook geregistreerd te worden. De registratie is gratis en kan samen met het huurcontract gedaan worden, maar mag ook op een later tijdstip.

TIP: Zolang het huurcontract niet geregistreerd is, kan de huurder het contract opzeggen zonder opzeggingstermijn of -vergoeding. De opzegging gaat in op de 1ste dag van de maand nadat de huurder heeft opgezegd. Let op: een niet-geregistreerd huurcontract heeft voor huurder en verhuurder exact dezelfde waarde als een geregistreerd huurcontract.

Hoe wordt eventuele schade becijferd?

Eerst wordt objectief bekeken welke vaststellingen als huurschade kunnen worden beschouwd en welke niet.

Onze experten beschikken over uitgebreide tabellen met de herstelkosten van courante huurschade en houden uiteraard ook rekening met de vetusteit. In veel gevallen kan er dus ter plaatse tot een akkoord worden gekomen.