PLAATSBESCHRIJVING BIJ HUUR OF WERKEN

Wat is een plaatsbeschrijving?

De plaatsbeschrijving is een schriftelijke vaststelling van de feitelijke situatie van een vastgoed.

Er zijn 2 soorten:

– Bij (ver)huur (deze is verplicht)
– Bij aanvang van bouwwerken

Bij huur beschrijft deze gedetailleerd en schriftelijk de staat van een onroerend goed waarin het aan de huurder zal aangeboden worden. De vaststelling gebeurt net voordat de huurder zijn intrede zal doen.

Een plaatsbeschrijving bij werken wordt opgemaakt voor aanvang der werken. Voor de aanliggende onroerende goederen tegen de betrokken bouwwerf wordt er een schriftelijke vaststelling op papier gezet van de staat van het onroerend goed. Dit bestaat uit een gedetailleerde opsomming van de bevindingen.

 

plaatsbeschrijving

Wettelijke eisen van een plaatsbeschrijving

Vlaanderen, Brussel en Wallonië hebben elk een specifieke wetgeving rond huur en dus ook rond de plaatsbeschrijving. De basisprincipes zijn echter grotendeels gelijk.

Bij het begin van de huur, zijn dit de regels:

– De plaatsbeschrijving bij intrede is verplicht. Dit wil zeggen dat wanneer er geen geldige plaatsbeschrijving opgesteld wordt, het quasi onmogelijk wordt om huurschade aan te tonen bij het einde van de huurovereenkomst. Het rapport dient ook omstandig te zijn. Dit betekent dat het een woordelijke en gedetailleerde beschrijving en evaluatie moet zijn van alle ruimtes en elementen die verhuurd worden. Vage omschrijvingen als “het pand bevindt zich in goede staat van verhuur” hebben dus geen enkele waarde.

– Daarnaast moet de opmaak tegensprekelijk gebeuren en dus ondertekend zijn door alle betrokken partijen. Idealiter zijn de huurder en de verhuurder of de door hun gemachtigde vertegenwoordiger dus aanwezig bij de opname. Meestal wordt bij de intrede ook een periode van 10 à 15 dagen voorzien waarin de huurder bijvoorbeeld niet opgemerkte gebreken nog kan melden. Deze dienen dan wel expliciet door de verhuurder aanvaard te worden.

– De wetgeving bepaalt ook dat de plaatsbeschrijving voor gemeenschappelijke rekening gebeurt. Huurder en verhuurder betalen dus elk de helft. De plaatsbeschrijving dient ook geregistreerd te worden.

De plaatsbeschrijving bij uittrede is niet verplicht, maar kan geëist worden door huurder of verhuurder. In de praktijk is die natuurlijk quasi altijd nodig, zodat de huur op een correcte manier kan afgesloten worden.

 

 

Heeft u een plaatsbeschrijving nodig? De kostprijs hiervan is afhankelijk van de grootte van het vastgoed. We bespreken graag samen de mogelijkheden.

Wilt u een plaatsbeschrijving voor uw woning? Neem contact op
Voor professionele samenwerkingen, kunt u hier terecht.